TRYB JASNY/CIEMNY

Metoda 90% 😜 Jak PRZESTAĆ MARNOWAĆ jedzenie?🍀

Jestem z tych zaangażowanych. Staram się unikać marnotrawstwa, jak tylko mogę. Już od dłuższego czasu nie kupuję rzeczy z tego powodu, że są ładne. Tzn. jeśli są ładne i użyteczne to w porządku, a jeśli są ładne i po nic — nie kupuję. Ale jak uniknąć marnotrawstwa w kuchni?


Mit pełnej lodówki

Lodówka może pękać w szwach, ale każdy od czasu do czasu ma taki dzień, że otwiera ją i obojętnie co by tam było, na nic nie ma się ani pomysłu, ani ochoty. Często zdarza się, że ta wypełniona lodówka nie tylko nie pomaga, ale wręcz przyczynia się do marnowania jedzenia. Czy zdarza Ci się wyrzucać żywność, o której istnieniu zwyczajnie zapomniałaś/łeś?

Nadmiar i pośpiech w codziennym życiu sprawiają, że łatwo jest czegoś nie zauważyć. Jeśli potrzebujesz lodówki pękającej w szwach, możesz wprowadzić sobie nawyk przeglądania lodówki w konkretnych dniach tygodnia. Dzięki temu zyskasz kontrolę nad tym, co jest w lodówce i co trzeba zużyć szybciej, a z czym można jeszcze poczekać. 

Mrożenie zamiast marnotrawstwa

Przyznaję, że jest to moja metoda na każdy nadmiar żywności. Jeżeli kupisz za dużo pieczywa i wiesz, że nie przerobisz go w ciągu kilku dni — wystarczy je zamrozić. To samo robię z sosami, zupami, czy innymi posiłkami, które przygotowałam w nadmiarze. Nie wymuszam na sobie zjedzenia ich w ciągu kilku dni, po prostu przekładam do pojemników i zamrażam. 

Czasem jest taki dzień, kiedy ilość pracy i obowiązków nie pozwala mi na gotowanie na bieżąco i przeważnie wtedy sięgam po potrawy, które wcześniej przygotowałam i zostawiłam sobie w zamrażarce na czarną godzinę. Jest to bardzo wygodne, szczególnie jeśli chodzi o zapiekanki, czy sosy.

Nadmiar produktów na spróbowanie

Są takie rzeczy, które kupuje się praktycznie cały czas i takie, które mamy ochotę kupić na spróbowanie. O ile szukanie nowych smaków jest bardzo fajną sprawą, o tyle nie zawsze da się trafić odpowiednio. Z tego powodu zakładam, że w moim koszyku powinno się znaleźć przede wszystkim to, co FAKTYCZNIE jemy i lubimy. A produkty na spróbowanie powinny stanowić bardzo niewielki procent całości.

Co z nadmiarem jedzenia?

Niektóre osiedla organizują miejsca zbiórki żywności dla osób bezdomnych. Nie jest to żadna instytucja, to po prostu sąsiedzka inicjatywa. Widziałam po raz pierwszy takie miejsce w Gdańsku Oliwie, ale domyślam się, że pewnie jest ich więcej. W takich miejscach można pozostawić nadmiar jedzenia i przy okazji zrobić coś dobrego dla innych.

Too Good To Go i Foodsi

Możecie uratować jedzenie, które w przeciwnym razie wylądowałoby na śmietniku korzystając z takich aplikacji jak Foodsi, czy Too Good To Go. Ratujecie w ten sposób paczki produktów z różnych miejsc i zapobiegacie marnotrawstwu. Sama regularnie korzystam z Foodsi (najczęściej w przypadku piekarni i produktów, które i tak kupujemy na co dzień) i sprawia mi to ogromną radość. 

Żyjemy w czasach nadmiaru, który wychodzi bokami. Lodówką, ale też szafami wypełnionymi ubraniami, których nie używamy. Nawet krótka refleksja nad tym, co mamy i po co — może być pierwszym krokiem do zapobiegania marnotrawstwu.

Trzymaj się zdrowo.🍀
Cześć!

Wybrane dla Ciebie