3 najprostsze przepisy na świecie 😀 i dużo DZIECIĘCEJ RADOŚCI
Zanim podniosą się głosy, że Nutella to zło — chciałabym zauważyć, że te przepisy nie są zachętą do jedzenia jej codziennie. A odrobina czekolady w życiu jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
W naszym domu raczej nie brakuje słodyczy, ale zwracamy uwagę na stopień przetworzenia. Według tej filozofii biszkopty są mniejszym złem niż np. ciastka oblane czekoladą z karmelem i długim składem. Nikt z nas nie je batonów i tym podobnych przekąsek, nie jest to jednak żadne wyrzeczenie, raczej styl życia, który przekłada się na codzienność.
Wafle własnej roboty
Pierwszy przepis, moim zdaniem sprawdza się w kategorii względnie zdrowy słodycz. Wafle własnej roboty są super proste w wykonaniu, a samo przygotowanie ich może być okazją do wspólnego spędzania czasu z dzieckiem. Jeśli macie domowe dżemy, to już w ogóle odlot. Do naszych wafli dodałam też Nutellę, bo sama nie wyobrażam sobie ich bez tego magicznego składnika (jak prawdopodobnie większość dorosłych dzieci z lat 90tych).
Do wafli domowej roboty potrzebujecie:
- Wafli 😁,
- 2 słoików dżemu (u nas była ostatnio śliwka i porzeczka),
- 1 słoik Nutelli (albo jakiegokolwiek innego masła orzechowego).
Pierożki z czekoladą
To pomysł, który wpadł mi do głowy spontanicznie. Mój Mąż kupił jakiś czas temu ciasto francuskie, a że z opakowania usłyszałam głos: Monika, nie marnuj! Zbliża mi się termin! - postanowiłam zrobić rogaliki z czekoladą (resztka Nutelli została mi jeszcze po waflach). To przepis całkowicie resztkowy, ale smakowity. Sama załapałam się na 1,5 gryza, bo tak szybko zniknęły.
Do pierożków potrzebujecie:
- ciasta francuskiego,
- mniej niż pół słoika Nutelli.
Podzielcie ciasto na niewielkie kwadraty, a na środek nałóżcie łyżeczką Nutellę. Ciasto zagniećcie w trójkąty, a widelcem doklejcie brzegi. Przed wypieczeniem możecie posmarować ciasto jajkiem, jeśli chcecie, aby przekąska wyszła bardziej błyszcząca i rumiana. Ja nie smarowałam naszych, a też wyszły smacznie.
Gofry z ciasta francuskiego
Nasza Biedronkowa gofrownica nijak się ma do robienia prawdziwych, chrupiących gofrów. Ale jak się okazało... Nawet na nią znalazłam metodę. A odpowiedź to: ciasto francuskie. Ostrzegam, że to będzie najbardziej leniwy przepis z podanych trzech.
Do gofrów z ciasta francuskiego potrzebujecie:
- ciasta francuskiego,
- dodatków, które chcecie nałożyć na gofry.
Jeżeli Wasza gofrownica nie domaga tak, jak moja — to hybrydowe rozwiązanie może się okazać strzałem w dziesiątkę. W naszej ciasto francuskie wyrosło na chrupiąco i jak na razie jest to jedyne ciasto, z którym gofrownica daje radę. Możecie podzielić ciasto francuskie na prostokąty albo wykroić miską okrągłe kawałki ciasta, które włożycie do gofrownicy. Okrągłe gofry to frajda, a kształtów może być tyle, ile macie foremek w domu.
Trzymajcie się zdrowo.🍀
Cześć!