Jak zadbać o odporność jesienią?

Temat odporności co roku powraca. Zwykle w porze jesiennej, ze względu na pogodę sprzyjającą wielu przeziębieniom. Tymczasem o układ immunologiczny powinniśmy dbać przez cały rok. Co robić żeby zadbać o odporność swoją i swojej rodziny?

Świeże warzywa i owoce

Trudno przecenić moc natury. Świeże warzywa i owoce zawierają liczne antyoksydanty, a także witaminy (A, C i E). To sprawia, że wspierają pracę układu odpornościowego i pomagają walczyć z infekcjami. Szczególną uwagę warto zwrócić na tzw. superfoods. Lokalne produkty znajdujące się w tej grupie to między innymi: dynia, jarmuż, siemię lniane, orzech włoski, żurawina, miód i produtky pszczele, natka pietruszki. 

Czosnek na odstraszenie infekcji

Czosnek potrafi odstraszać nie tylko wampiry, równie skuteczny jest w odstraszaniu infekcji. Tak się składa, że jest to naturalny antybiotyk, który powinniśmy spożywać we wzmożonej ilości, gdy tylko pojawi się przeziębienie. Warto używać go także profilaktycznie i na co dzień stosować, jako przyprawę. Rozgnieciony czosnek, położony w otwartym pojemniku, będzie również zbierał bakterię z otoczenia. Dlatego nie wolno jeść napoczętego czosnku, który nie był przechowywany w zamknięciu

Szafa gotowa na jesień

Bardzo często powodem przeziębień jest niewłaściwy ubiór. Nie tylko u dzieci, ale też u dorosłych. Nie należy się przegrzewać, ani wyziębiać. Dlatego najlepiej, jeszcze przed nadejściem jesieni przejrzeć szafę pod kątem odpowiednich ubrań na każdą pogodę. Najlepiej ubierać się na tzw. "cebulkę" po to, by w razie potrzeby można było zdjąć jakąś warstwę. 

Trzymajcie się zdrowo w każdą pogodę, 
Cześć!
PODPIS

Jeśli chcesz być na bieżąco, zapisz się koniecznie na mój Newsletter!
Copyright © Daję Słowo