Jak zrobić zdrową czekoladę? Mega prosty przepis

Nasz Synek zna smak czekolady, ale tylko tej zrobionej z oleju kokosowego. Obydwoje uznaliśmy, że słodycze ze sklepu nie są najlepszym pomysłem. Ze względu na składy i szkodliwe substancje. Z naszej strony, jedyne dopuszczalne sklepowe smakołyki to biszkopty, chrupki kukurydziane i wafle ryżowe. Jak samemu zrobić zdrową czekoladę?

Szybko, prosto i bez wymyślania

Przepis na czekoladę jest bardzo prosty. Zmieszanie składników zajmuje dosłownie chwilę i nie jest bardzo wymagające. Jednak musicie pamiętać, że czekolada z oleju kokosowego ma to do siebie, że dosyć szybko się rozpuszcza. Nawet w temperaturze pokojowej. Dlatego najlepiej przechowywać ją w lodówce, lub w zamrażalniku.

Przepis na czekoladę, minuta osiem

Można do domowej czekolady dodawać mleko, ja tego nie robię, ponieważ sama nie mogę pić mleka ani jeść produktów mlecznych. Ale Wy jak najbardziej możecie pokombinować z mlekiem, jeśli chcecie.


Składniki:

  • olej kokosowy extra virgin
  • kakao lub karob (ja robiłam na kakao, ale karob jest podobno zdrowszy - nie wiem, nie sprawdziłam tego na sobie)
  • miód lub syrop z agawy (ja używałam miodu)
  • suszona żurawina, orzechy, bakalie - te dodatki, które chcecie mieć w czekoladzie


Sposób przygotowania

Celowo nie zamieściłam proporcji w składnikach, bo proporcje są tak naprawdę kwestią smaku. Najlepiej rozpoczynać przygodę z własną czekoladą dodając olej i kakao w stosunku 1:1. Jeśli lubisz mocny smak czekolady, ta proporcja będzie dla Ciebie odpowiednia. Jeśli nie, trzeba zmniejszyć ilość kakao. Miodu najlepiej dodawać smakując czekolady. Łatwo ją przesłodzić kierując się tylko proporcjami.


Spróbujcie koniecznie!

Początki mogą być nieoczywiste, ale później będzie już tylko przyjemniej.

Trzymajcie się zdrowo i czekoladowo, 
Ahoj!
PODPIS

Jeśli chcesz być na bieżąco, zapisz się koniecznie na mój Newsletter!
Copyright © Mama Kapitan